Tarta de mere și caramel din imagine, servită cu înghețată de vanilie, nu este preparată de mine, ci de Ema, prietena mea, care a fost atât de mândră de reușita caramelului încât a vrut neapărat s-o împărtășească și cu voi. A făcut fotografiile cu telefonul mobil și mi-a scris exact așa:
![]()
"Toamna ne pregătim de sezonul rece lasând la o parte toate regimurile care ne-au chinuit mai mult sau mai puțin pe timp de vară. De ce? Pentru că metabolismul se schimbă datorită temperaturii scăzute și consumă mai multe resurse interne, iar pentru a nu destabiliza echilibrul si face a nu face imunitatea sa scada este in regula sa crestem putin porțiile și să adăugăm cateva alimente specifice toamnei printre care: dovleacul – este o sursă bogată de vitamina A, varza de Bruxelles – bogată în substanțe nutritive, aceasta fiind o sursă foarte bună de vitamina A și K, strugurii – conțin o varietate de antioxidanți, rodiile – conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde, sfecla – reprezintă o sursă excelentă de vitamin B, folați, mangan și potasiu
Merele, vedetele toamnei, au un conţinut ridicat de fibre şi de vitamine, printre care se numără A şi C.
Tartă cu mere și caramel
Pentru rețeta de azi am folosit mere care, în combinație cu puțin suc de lamâie, au dat o tenta acrișoara perfect îmbinata cu minunata tartă cu caramel. Am folosit pentru prima oară caramelul făcut acasa care a iesit la gust identic cu cel din caramele cu lapte din copilarie iar ca textura similar cu cel din înghețata de la McDonalds.
Așadar am folosit pentru blat:
- 250g faină cernută
- 1 ou mare
- 100g unt
- 30ml apa
- Optional zahar vanilat și esență vanilie
- Praf de sare
Pentru caramel:
- 180g zahar tos
- 40ml apa
- 100g unt
- 200g smântână de gătit
Pentru decorul final puteți folosi orice fructe acrișoare sau pentru mai multa savoare înghețată de vanilie.
1. Pentru aluat, dupa cernutul făinii am adăugat untul la temperatura camerei taiat bucățele si am amestestecat cu mana circa 5 minute. Am adăugat apoi oul și esențele, iar la final apa. Chiar dacă este lipicios dupa adăugarea apei, se va forma o bilă compacta dupa încă 10 minute de amestecat. În final se așeaza într-o folie alimentară si se bagă în frigider pentru jumătate de ora.
2. Merele le-am tăiat pe jumătate, curățat, tăiat feliuțe transversale, iar după ce le-am stropit cu lamâie le-am pus la foc puternic pentru a scăpa de excesul de suc care ar putea să pericliteze blatul crocant. Am amestecat încontinuu pentru circa 10 minute după care le-am îndepartat de pe foc.
3. Caramelul, vedeta serii, cu toate emoțiile s-a dovedit a fi extrem de simplu de facut. Va sfătuiesc totuși sa utilizați o cratiță care nu lipește sau cu fund gros. Am pus apa împreuna cu zahărul la foc mic pentru aproximativ 10 minute pana cand a devenit de un auriu placut. Aici e foarte important să nu lasați nici o secunda în plus pentru că un maroniu închis poate schimba mult aroma. O sa vedeți în pozele de jos culoarea pe care o așteptam fix înainte să adăugam untul,si apoi imediat si smântâna. Dupa incă 2-3 minute se dă de pe foc, iar la răcire se va îngrosa.
4. Scoatem blatul din frigider si formam un cerc putin mai mare decat fundul tăvii în care urmează să coaceți blatul cu ajutorul unui sucitor. Un sfat foarte util aflat de pe canalul TV Paprika a fost să pun peste aluat o folie si un kg de fasole uscata pentru a împiedica blatul să se umfle si să-ți modifice forma. Din păcate eu am scos boabele de fasole după doar 8 minute din cuptor dupa care l-am bagat din nou pentru înca 10 minute și desigur s-a umflat. Am remediat problema cand am combinat cele 3 componente ale tartei.

După racirea blatului am trecut la asamblat, merele înauntru, pe deasupra deliciosul sos caramel apoi cateva afinuțe.
Tot ce pot spune este ca nu e ultima oară cand fac această tartă.
Bon appetit!