Cine nu stie deja ca intre mancare si sport este o stransa legatura? Totusi, unele lucruri pe care le stiu cei mai multi oameni legat de nutritia sportiva sunt total gresite. Iata-le, dar mai jos iti voi spune si de ce vreau ca tu sa fii in forma. Pentru ca in luna mai te asteapta un maraton.
Crampele musculare sunt cauzate de deshidratare!
Acum un secol, un studiu demonstra ca, crampele musculare sunt cauzate de deshidratare si/sau de epuizarea electrolitilor. Dar nu exista nicio corelatie intre deshidratare si crampe. Mai multe studii recente au demonstrat ca problema crampelor musculare reprezinta un simptom al oboselii neuromusculare cauzata de lipsa unor exercitii pregatitoare. In majoritatea cazurilor apare la atletii care sunt susceptibili de crampe si consuma mai multe lichide care sporesc consumul de electroliti. Incarcarea cu sodiu poate intarzia debutul unei crampe.
Toate bauturile pentru sport sunt la fel!
Bauturile folosite de sportivi au la baza aceeasi formula, dar se diferentiaza prin cantitatea de elemente, care sunt compatibile cu fiecare atlet in parte. De exemplu, adaugarea de proteine intr-o bautura, cu o mica concentratie de carbohidrati se dovedeste a fi benefica pentru marirea andurantei. Din pacate insa, nu toti atletii pot tolera ingestul de proteine in timpul alergarii, deci trebuie sa il evite.
Alergatorii trebuie sa manance o gramada de carbohidrati!
La baza acestei afirmatii sta mitul care spune ca in medie un atlet isi trage 50% din energie din carbohidrati, in timp ce oamenii sedentari ard foarte putini. Dar cum nu exista reteta standard a ingestiei de carbohidrati, cantitatea trebuie sa se bazeze pe greutate corporala si nivel de activitate. Incepatorii au nevoie de cel putin 4g de carbohidrati, in timp ce un alerArticol scrgator profesionist necesita 10g/kg in timpul antrenamentelor.
Alergatorii trebuie sa manance la fel de atent ca si amatorii!
Multi atleti sustin ca pot tolera mai multa mancare fast-food decat cei care nu fac sport.
Dar grasimile saturate si zaharurile au aceleasi efecte negative asupra sanatatii chiar daca alergi, chiar daca nu. Antrenamentele la mare intensitate nu neaga aceste efecte negative. Totusi, e mai bine sa incercati sa le evitati. Amatorii ar trebui sa aiba o dieta perfecta pentru a-si mentine sanatatea. Cu toate acestea, sanatatea este imposibila fara sport.
Dar grasimile saturate si zaharurile au aceleasi efecte negative asupra sanatatii chiar daca alergi, chiar daca nu. Antrenamentele la mare intensitate nu neaga aceste efecte negative. Totusi, e mai bine sa incercati sa le evitati. Amatorii ar trebui sa aiba o dieta perfecta pentru a-si mentine sanatatea. Cu toate acestea, sanatatea este imposibila fara sport.
Articol scris pentru a sprijini Wings for Life World Run, care revine pe 3 mai 2015 si in Romania.
In 2014, peste 35,000 de oameni au luat startul in primul eveniment cu adevarat global – Wings for Life World Run. Pe 3 mai 2015, ora 14:00 (ora Romaniei), in 35 de locatii de pe sase continente vom retrai emotia, indiferent daca suntem sportivi profesionisti sau amatori, ne alaturam cauzei si vom alerga pentru cei care nu pot, in speranta ca vom gasi un remediu pentru afectiunile coloanei vertebrale. Vor lua startul, umar la umar cu noi inclusiv participantii in scaune rulante.
Conceptului Wings for Life World Run schimba regulile jocului – nu exista o linie de finis, aceasta te urmareste – la 30 de minute dupa startul participantilor, masina oficiala de finis pleaca in urmarirea lor. Ruland incet la inceput, dar marind ritmul la anumite intervale de timp, masina reprezinta linia de finis mobila. Echipata cu senzori, masina oficiala de finis va depasi sportivii, inregistrandu-le cip-urile digitale pe masura ce se apropie de conducatori. Ultima persoana depasita din cele 35 de locatii este campionul mondial.
Ce face ca lupta pentru victorie sa fie atat de speciala? Sportivi care participa in tari sau continente diferite sunt intr-o lupta stransa pentru titlul global, dar nu vor sti pana cand masina de finis ii prinde si cursa ia sfarsit. In 2014, dupa cinci ore de alergare au ramas doar trei sportivi. In final, campionul global din Austria a avut un avantaj de numai 90 de metri fata de ocupantul celui de-al doilea loc, din Peru.
ALERGAM PENTRU CEI CARE NU POT
Wings for Life World Run are ca obiectiv sustinerea fundatiei non-profit Wings for Life, care finanteaza activitati de cercetare a afectiunilor maduvei coloanei vertebrale din toata lumea. 100% din incasarile generate de Wings for Life World Run, inclusiv taxa de inscriere, vor fi donate de Red Bull Group catre Wings for Life pentru cercetarea leziunilor maduvei spinarii. Anita Gerhardter, CEO Wings for Life: „Wings for Life World Run a fost un eveniment global uimitor in primul an. Speram ca in 2015 vor participa si mai multi sportivi si ca vom strange din nou o suma substantiala de bani pentru cercetarea afectiunilor maduvei spinarii”. In 2014, au fost stransi peste 3 milioane de euro.
Colin Jackson, fostul recordmen la 110 metri garduri, este si directorul international al cursei: „Leziunile maduvei coloanei vertebrale se pot intampla oricui. Toata lumea se afla la o cazatura sau la un pas distanta de un accident care ii poate schimba viata. Si nu exista destule investitii in cercetarea acestei afectiuni. Trebuie sa strangem bani pentru a finanta cei mai buni cercetatori, care vor aduce o diferenta reala in viata oamenilor”.
Personalitati sportive internationale si celebritati din toata lumea au participat, obtinand si statutul de ambasadori: ultra-alergatorul austriac Christian Schiester, campioana europeana a cursei Ironman Camille Pedersen, schiorul Luc Alphand, modelul si prezentatoarea TV din Chile Javiera Acevedo, campionul olimpic Aksel Svindal si pilotul in Formula 1 Mark Webber, precum si fostul pilot David Coulthard. Toate acestea sunt doar cateva dintre numele care sustin evenimentul.
CIFRE SI STATISTICI WINGS FOR LIFE WORLD RUN 2014
• Castigatorul global: Lemawork Ketema (Etiopia, 78,58 km)
• Castigatoarea globala: Elise Selvikvag Molvik (Norvegia, 54,78 km)
• Fonduri stranse: 3 milioane € (taxele de inscriere ale celor 50.110 de participanti inscrisi, plus donatii)
• Distanta totala: 530.928 km – echivalentul a 13 ocoluri de planeta
• Participanti la start: 35.397
• In cursa dupa 1 ora: 29.847
• In cursa dupa 2 ore: 5.146
• In cursa dupa 3 ore: 327
• In cursa dupa 4 ore: 26
• In cursa dupa 5 ore: 3
• Au atins distanta de maraton: 233
• Distanta medie: 14,99 km