Quantcast
Channel: Hobbybucatar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 167

Mananca mai sanatos: 10 sfaturi rapide

$
0
0

Vrei sa gatesti mai sanatos, dar chiar nu ai timp pentru un plan alimentar ? Cel mai simplu sfat posibil este urmatorul: pune pe masa mai multe legume, crude sau fierte la aburi, fructe si cereale integrale si redu pe cat se poate restul alimentelor, mai ales prajite. Mai departe: zece sfaturi la fel de simple te ajuta sa stabilesti un program mai sanatos de gatit si alimentatie, fara mare bataie de cap.





1 Foloseste grasimi bune

Nu toate grasimile sunt rele. Uleiul de masline e mai bun decat untul, de exemplu. Mai nou, uleiul de cocos face furori, cercetarile arata ca acesta contribuie chiar la scaderea grasimii abdominale. (Uleiul de cocos este alb si tare, dar se topeste in tigaie). Pana una alta, daca prajesti ceva alege un ulei sanatos, desi nu trebuie sa consumi in exces nici un fel de grasimi pentru prajit. 2 linguri pe zi sunt suficiente. In schimb, poti adauga grasimi vegetale, din avocado si cocos.

2 Mananca minim 3 portii de legume pe zi

Cei mai multi oameninu mananca suficiente legume hranitoare.Tinta ta ar trebui sa fie 4-5 portii de fructe silegumepe zi. Alege legume cu culori variate, pentru a-ti asigura toata gama de antioxidanti sivitamine. Oportiede legume inseamna cam 1/2 de cana de legume taiate.

3. Alege cerale integrale, nu rafinate

Cerealele integrale, inclusiv orezul brun, sautaratele de cerealeaumai multe fibre, vitamina B, magneziu, zincsi alti nutrienti.

4. Mai usor cu carnea

Carnea esteofoarte buna sursadeproteine, dareste, de asemenea, osursa degrasimi saturate pentru ca cei mai multi poameni nu aleg carnea slaba (cea cu grasimi "are gust mai bun"). Manancamici cantitati de carne slabă, de peste, de pasari de curte. Umplerestul farfurieiculegumesanătoase șicereale integrale. La mare moda sunt astazi regimurile proteice, dar atentie, mai mult de 140 g proteine pe zi distrug calciul din organism, ceea ce e in detrimentul masei musculare si oaselor!

5 Cumpara farfurii mai mici

Portii mici, aceasta este secretul. Mai bine mananca putin si mai des, decat mult si mai rar. Reducerea portiilor inseamna reducereacaloriilor. Unul dintrecele mai simple moduride a gestionaaportul de caloriiestedea mancaportii in care jumatate din spatiu e ocupat de legume.



6 Redu zaharul si indulcitorii

Zaharurilede orice fel, indiferent daca e vorba de zahar alb, brun sau sirop de porumb, mieresausirop de artar, vin cu caloriisemnificative, fără nici ovaloarenutritiva. Nici indulcitorii artificiali nu sunt mai buni. Chiar daca au putine calorii, ei contin chimicale dovedit cancerigene. Asa ca ramai la maxim 2 lingurite de zahar pe zi si, atentie, calculeaza pe plus toate zaharurile ce provin din alimentatie - foarte multe produse conservate si mezeluri contin zahar! De asemenea, cartofii sau cerealele rafinate sunt si ele transformate in glucoza, ceea ce se traduce prin zahar in sange.

7 Nici cu sarea nu te imprieteni

Indiferent dacă ai sau nuhipertensiune arteriala, tot e bine sa controleziaportulde sodiu in organism. Specialistii (americani)recomanda consumula mai putin de2300mg(aproximativ 1linguritade sare) pe zi. 

8 Pentru gust, alege produse naturale

Daca vrei sa dai un gust mai bunalimenteleor, alege aromeindraznetediningrediente naturale: verdeturi proaspete, condimente, coaja de lamaie, ardei iute, ghimbir etc. Cu cat iti prepari o mancare mai gustoasa, cu atat mai putin vei simti ca esti la vreun fel de "dieta". Scopul e sa mamanci sanatos, nu sa te chinuiesti.

9 Lapte si lactate degresate

Produsele lactateprecum laptele, smantana siiaurtul suntsurse bune decalciu, dar alege produse cu continut scazut de grasime, asa vei reduce grasimile saturate din dieta in mod simplu. Calciu contine si spanacul, ba chiar mai mult decat lactatele.

10 Bucura-te de ce pui pe masa

Ia decizii constiente si alege alimente santoase, dar care iti plac. Prefera sa dai cativa lei in plus pe ceva bun decat sa te zgarcesti la sanatate. Daca mananci mai putin si mai bun te simti mai bine decat daca te imbuibi cu ceva mult, doar ca sa fie... "burta plina". Iar cand te bucuri de ce mananci de fapt te simti mai satul in scurt timp. Mananca incet, pentru a da timp creierului sa perceapa si el senzatia de satietate. Adesea stomacul are tendinta de a i-o lua inainte.
 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 167

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48