Nu doar ca te ingrasa, produc carii sau deregleaza productia de hormoni, dar iti pun in pericol sanatatea si chiar viata. Lista celor mai nocive zece alimente din alimentatia romanilor.
Zaharul. Rafinat sau nu, brun sau nu, zaharul este arata cu degetul de toti nutritionistii ca o cauza a multor boli si afectiuni "moderne". Evita alimenele cu adaos de zahăr... Din pacate, de cate ori ma uit pe etichete, descopăr zahar in aproape orice, inclusiv in iaurturi cu fructe, mezeluri, dar si in produse cerealiere, cica s-ar pune inclusiv in miere (!) sau, culmea, apare in batoane proteice "pentru slăbit".
Indulcitorii nu sunt nici ei mai buni. S-a demonstrat ca multi dintre indulcitorii artificiali suprima productia de leptina, hormonul care este secretat pentru a transmite creierului senzatia de satietate. Ti se intampla sa ai zile in care sa iti vin sa mananci in permanenta? Se poate ca de vina sunt chiar indulcitorii.
Carnea de pui. Hormonii cu care suntr hraniti acestia au ajuns copii de opt noua ani manifesta deja semne de pubertate: cosuri, inceput de sani (chiar si la baieti). Dar copiilor le trebuie proteine, ca sa creasca sanatos, iar carnea grasa nu e pentru ei!, vei zice. Asa e. Dar alege carnea de pasare de tara, daca tot trebuie sa o faci. Unii nutritionisti si preoti sustin ca si copiii pot fi vegetarieni. Nu exista nca suficiente dovezi si studii pentru asta. Dar surse bune de proteine pentru copii sunt ouale, nucile, lintea si mazarea. (Si, desigur, soia, nemodificata genetic, dar atentie si la felul in care sunt preparate produsele din soia! mai bine fa-le acasa, din boabe, ca sa stii sigur ca nu ai chimicale in ele.)
Crenvustii si mezelurile. Cele mai multe mezeluri sunt preparate dintr-o pasta in care s-au amestecat, la gramada, grasimi, resturi de carne si capete de oase. In care se adauga colorant rosu (E 124, toxic, intrezis in SUA)
Margarina. Mai bine unt, desi este si acela plin de grasimi! Daca pui putin unt pe paine dimineata nu est ecel mai rau lucru - asta iti asigura macar o digestie lenta, ti se va face foame abia dupa cca trei ore si jumatate de la micul dejun. Margarina este
Cuburile de concentrat de supa. Contin E-uri dovedit cancerigene (glutamat de sodiu, E 621) care deja au fost interzise in tari precum SUA sau Rusia. Si intr-unele din tarile din UE. Circula o vorba proasta, mai nou, ca daca te "calesti" cu prostii din astea, dezvolti o anumita rezistenta la chimicale si te imbolnavesti mai greu. Ca oricum suntem inconjurati de poluare. Da, asa e, adeptii chimicalelor au un rezultat: desi mor mai devreme, macar se descompun mai greu.
Rosiile "coapte" cu hormoni. Stii cum se coc rosiile care calatoresc la mare distanta? Sau cele care se vand in extrasezon? Sunt aruncate, cat sunt mici si verzi, intr-o baie de hormoni. In 24 de ore ies de acolo rosii... si fara pata. Nici rosiile de gradina nu sunt mult mai breze. Stiu cativa cultivatori care folosesc hormoni de crestere si ingrasaminte chimice, ceea ce este la fel de rau. Nu prea ai cum sa le eviti, dar poti sa te bazezi pe cultivatori pe care ii cunosti. Sau macar cumpara rosii doar cand este sezonul lor. Mai multe aici: GMO Awareness
Pestele cu mercur. O recomandare mai mult pentru mamele insarcinate. Pestele si fructele de marereprezintaoparte importantaaunei diete sanatoase.Dar nu toate. Unii pesti si crustaceecontinniveluri mai ridicate demercur,carear puteadaunaun copilnenascutsauafecteaza dezvoltarea sistemuluinervos la copii. Aproape toti pestii prezinta urme de mercur, dar de regula ii afecteaza in mai mica masura pe adulti. Printre pestii cucel mai scazut nivel de mercur (potential) se numara tonul la conserva, crevetii, somonul, somnul, pastrav, platica, calcan, calamar, eglefin, sardine, scoici, tilapia.
Grasimile din carne si lactate, prajeli. Despre rolul nociv al grasimilor nesaturate se scriu atatea tratate si studii incat nu are rost sa insistam. Nu stiu cati dintre voi mai apreciaza astazi carnea conservata in grasime, dar obiceiurile traditionale romanesti par special concepute pentru a incuraja o medie mica de varsta la populatie. Sa includem aici si jumarile traditionale alaturi de - multa - tuica.
Produse fainoase rafinate. Toti nutritionistii ne recomanda sa scoatem din alimentatia zilnica produsele rafinate. Cauza a o multime de alergii si intolerante alimentare, cu valoare nutritiva redusa, dar cu multe calorii, cerealele rafinate sunt solutii doar in perioadele de foamete, pentru ca asigura rapid energia necesara si umplu stomacul. daca nus e poate fara, preferati produsele ingreale sau cele nerafninate, vin cu fibre si cu unele minerale.