Quantcast
Channel: Hobbybucatar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 167

Steaua de la Bethleem, din nou pe cer

$
0
0

Steaua de la Betleem a "revenit" pe cer in acest an, spun unii. Cei mai multi dintre voi poate stiti deja ca pe 30 iunie 2015 si 1 iulie 2015 s-a putut observa pe cer o "stea" mult mai stralucitoare decat altele. De fapt, a fost vorba de conjunctia Venus cu Jupiter (cele mai stralucitoare corpuri ceresti dupa soare si luna), care s-au vazut ca una singura.

Foto: wikimedia commons



Ei bine, astrologii spun ca o asemenea conjunctie ar mai fi avut loc in anul 2-3 d.C., ceea ce i-a facut pe multi sa creada ca aceasta este acelasi lucru cu "steaua" de la Betleem.

In Bucuresti, Venus si Jupiter s-au vazut  ca in imaginea de mai jos, in apropierea constelatiei Leu.


Teorii despre Steaua de la Betleem

1) Unii cercetători cred că aceasta "stea" a fost o cometa, un obiect legat oricum in mod traditional, cu evenimente importante din istorie, cum ar fi nasterea regilor. Cu toate acestea, inregistrările astronomice de comete in acea perioada a nu se potrivesc cu anii in care se crede ca a avut loc nasterea Domnului. De exemplu, cometa Halley a fost prezentă în 11 d.C, iar inainte si-a mai facut aparita de Crăciun in jurul anului 5-7 i.C.

2)
Unii considera ca Steaua din Betleem a fost lumina data de conjunctia a doua sau chiar mai multe planete din sistemul nostru solar. Deoarece planetele orbiteaza in jurul soarelui la diferite viteze si distanțe, ele par uneori sa fie foarte aproape una de alta. Johannes Kepler (1571-1630) a preferat acest punct de vedere si iata ca actuala conjunctie pare sa justifice perspectiva.

3) Exista si teoria ca
o stea sau o supernova au explodat, in alta galaxie, in acea perioada. Aceasta teorie a servit ca sursa de inspiratie si scriitorului science-fiction Arthur C. Clarke, care a imaginat un astronom ce descoperea distrugerea unei planete cu viata, pentru a ni se vesti pe Pamant aparitia Mantuitorului. Cu toate acestea, astronomii nu cred ca a avut loc o supernova in momentul nasterii Domnului.


4) Este adevarat ca multi au vrut sa afle data exacta a nasterii Mantuitorului, iar unii au stabilit ca ar fi avut intr-adevar loc la 2-3 ani dupa inceperea numaratorii anilor crestini si nu de Craciun, ci primavara, in martie sau toamna, in octombrie.

Carturarii romani ai antichitatii au inregistrat in propriile scrieri alte cifre decat cele stabilite de Biserica. Tertulian scria ca imparatul Augustus a murit la 15 ani de la nasterea Domnului, iar decesul imparatului a avut loc pe 19 august anul 14 d.C., ceea ce inseamna ca Iisus chiar s-a nascut in anul numit cronologic anul 2 d.C. Calculele sunt similare si alte mentionari ale lui Tertulian legate de moartea reginei Cleopatra.

Din punct de vedere istoric, data nasterii Domnului a fost fixata tarziu de catre Biserica, abia in secolul al V-lea (doar in anul 440 s-au finalizat dezbaterile pe aceasta tema). Pana atunci, nu a existat o sarbatoare oficiala pentru ca nimeni nu isi amintea data exacta a evenimentului, iar crestinii sarbatoreau Nasterea in locuri diferite la date diferite.


Concluzii despre steaua de la Betleem

In biblie, povestea Nașterii a fost prezisa de Numeri 24:17 ("o stea rasare din Iacov") si mentionata in Matei 2: 1-12. Două detalii din Matei sunt de interes special din acest punct de vedere: In primul rând, textul pare sa semnaleze ca numai magii au văzut steaua. "Irod chemand in ascuns pe magi a aflat de la ei lamurit in ce vreme s-a aratat Steaua". Cu toate acestea, cometele, conjunctiile astrale sau eventuale explozii in Univers ar putea fi vizibile de catre toata lumea de pe pamant.  

In al doilea rand, steaua calauzea magii ("steaua pe care o vazusera in Rasarit mergea inaintea lor")
pentru a-i conduce de la Ierusalim la Betleem. Aceasta este o distanță de aproximativ zece kilometri, pe o directie mergand de la nord la sud. Dar stelele de pe cer merg pe o traiectorie naturala de la est la vest (vezi soarele), lucru pe care il percepem ca atare datorită rotatiei Pamantului. 
In final, in Matei  2:9 aflam si ca magii au mers "...pana ce [steaua] a venit si a stat deasupra Pruncului" . Or stelele nu stau deasupra unui loc, ci isi continua traiectoria pe cer.
Concluzia este că Steaua din Betleem nu poate fi explicata in mod natural de știinta. Sau nu inca. Explicatia cea mai "naturala" a
Stelei din Betleem este ca.... a fost vorba de o lumină supranaturala! Si temporara.

Nimic de comentat aici: la urma urmei, Nasterea este un timp si un spatiu al miracolelor indiferent cand ar fi avut loc.

Daca altii vor cu orice pret si dovezi ca in zilele noastre exista ceva miraculos, ei bine, conjunctia Venus cu Jupiter de la inceputul lunii iulie s-a potrivit si cu o luna plina datatoare de energie.  Iar chiar si in cartile sfinte se arata ca Dumnezeu a folosit de multe ori luminile ceresti pentru a-si indruma sau intari dreptcredinciosii. Nimic gresit asadar in a considera ca avem de-a face cu un moment de refacere spirituala.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 167

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48